Styrd av en hjärnhalva?

Våra hjärnhalvor är väldigt specialiserade. Den vänstra sysslar med logik och matematik. Ord och kategoriseringen. Den högra det konstnärliga, känslor och symboler. På väg ut från hjärnan finns ett omkopplinsställe, en korsning som gör att vänster hjärnhalva ”styr” höger sida av kroppen och tvärtom.
Såhär fungerar det också på hundar. Den sida som styr stress och rädsla sitter i den högra hjärnhalvan. Det innebär att det styr hundens muskler på hundens vänster sida, så en hund som är rädd och stressad viftar mer åt vänster. Glädje och förväntan, matte/husse kommer hem = vift åt höger för vänster hjärnhalva tar över.
I studier de gjort visar att ”vänstertassade” hundar visar mer aggressivitet mot främmande människor och har betydligt sämre chans att slutföra sin utbildning som ledarhund. Mycket spännande.
Ett program jag såg för ett tag sen visade hur de tog ut ledarhundar i England och de tittade på om de var höger eller vänstertassade och valde ut de högertassade.

Min älskade Kenszo som är/ varit så rädd för så mycket i livet gissa vad han är…. jo vänstertassad:)
Han krafsar oftast med vänster tass, börjar gå upp för trappen med vä, startar oftast gå med vänster . Förvånad, nej inte det minsta😉

Källa: Hunden som skäms , Per Jensen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s