Allergi Kenszo

När Kenszo var drygt ett år började han klia sig mer och mer. Han slet bort sin päls på benen så de såg nästan rakade ut.

Vi började hos hudspecialisten Rebecka Frey  som gjorde en utredning . Vi stod på elimeneringskost , åt bara Hills Z/D + viltkött i ca 6 mån blev det. Vi gjorde även ett pricktest som visade på vad han inte tålde.

img086

 

Jag skrev ett inlägg i bloggen en gång som beskriver hur det är att leva med allergisk hund :

 

Tänkte jag skulle skriva lite om hur det är att leva med en allergisk hund. Detta är Kenszo´s ben för ca ett år sedan, när han kliade som mest. Precis innan vi började med allergifoder och gjorde pricktest.IMG_0050

Hans flock hade försvunnit. När han kom till oss fanns det tre hundar till som snabbt försvann under året. Till sist även hans bästa vän Milou. Han sörjde, det märkte jag. Ville inte äta och var deppig. Vissa ansåg att han slet päls för att han var deppig, att han gnagde på sina ben för att han var stressad för att hans livssituation förändrats. Han hade nästan konstant Cavalliermärke som gjorde ont, fick honom att sluta äta, bli väldigt smal och inte vilja göra något.

I november 2011  hamnade jag på en föreläsning i regi av SBK som hette Hund och hälsa, där Rebecka Frey föreläste. Hon sa:

Putsbeteende är inte normalt på hundar.

– de gör det för att de har ont, pga av sjukdom kli eller stress.

Det fick mig att tänka till. Hur beteer sig Kenszo igentligen?? Jo, han putsar och biter , mycket,  ( och det beteendet skulle öka! )

Jag pratade med Rebecka under kvällen, om allergi och om det fanns nåt samband mellan allergi och Kenszos cavaliermärke? Visst gjorde det det. Bägge två hänger ju ihop med immunförsvaret och många hundar med cavliermärke var också allergiska. Fick man ordning på allergin så brukade cavaliermärket lugna ner sig. (Under detta år när vi upptäckte att Kenszo var allergisk och han fick behandling för det så har han bara haft ett cavaliermärke under 1 vecka  vad jag sett, istället för i stort sett hela tiden )

015Innan vi träffade Rebecka hade Kenszo fått olika behandlingar för sitt cavaliermärke, med mycket god effekt , men bara en kort stund. Han började äta igen, blev pigg och glad och ville vara med och träna men i stort sett när kortisonkuren var slut så var det dags igen. Ett nytt märke kom tillbaka. Han gick ner i vikt, ville inte äta och hade ont.

Vi beställde tid hos Rebecka. Vi var utfärsäkrade hos Folksam. Max veterinär men alla pengar hade gått åt till patella + diverse, men vad gör man??

Han fick stå på elimineringskost ( bara äta sitt allergifoder samt vilt ). Usch det var jobbigt! Inte att hålla sig till kosten, för det gick bra, men att hålla honom i vikt!!! Han formligen rasade i vikt! Knappt 8 kg på en hund som bör väga 10 kg för att vara normalviktigt. Veterinären sa tom att du måste göda honom! Ja, men med vad??  Jag fick koka potatis med majsolja och han gick upp 0,5 kg. Så glad jag var 🙂

Sen var det dags att göra pricktest och efter detta kom en av de stora förändringarna. Vi fick äntligen veta vad han inte tålde.

Inte vad han inte tål att äta då, för det vet vi ännu inte. Han kanske tål allt, eller inte,  men det vi vet till hundra procent är att han inte tål fårull, kvalster ( olika typer ) och mögel. Han har atopisk allergi, med andra ord,  han är allergisk mot saker i hans omgivning.

Jaha, inte konstigt att han såg ut som han gjorde på benen. Han låg på ullpäd i bilen, i bädden, i soffan och som pricken över i, en långhårig ullmatta  under tv-rumsbordet som han alltid låg på, som inte bara var av ull, utan samlade kvalster  🙂 Ut med allt sånt, och byta rum på jobbet. Bort från rummet med heltäckningsmatta och in i rum med stengolv.  Han blev genast mycket bättre!!!

IMG_0004

Sen började vi med allergisprutor. De har vi hållit på med i ett år nu! En gång i månaden.

För att kunna och ta allergisprutor och tävla måsta man ha dispens.

IMG_1077

Japp, äntligen tänkte jag 🙂 Nu har jag allt, det blev godkänt 🙂 Vi får tävla 🙂  Men med en allergisk hund är inte allt självklart. Allergin går upp och ner. Det är perioder när han är trött och hängig. Han kanske har kliat hela natten, det gör ont av sår på kroppen och han är bara sådär sur som man kan va när livet är tufft!  Men jag vet det nu! Jag vet också hur underbart träningsvillig han är när han orkar, mitt älskade lilla lakristroll ❤ För mig är han redan en världsmästare för allt han har stått ut med 🙂

DSC_0764

Kenszo har varit med om mycket i livet. Han har blivit sövd eller sederats alldeles för många ggr så jag vill inte ens tala om hur många innan han blev 1,5 år. Han har opererats för patellaluxation på bägge knän, brutit två klor mm, sederats för pricktest så hans förtroende för veterinärer är lika med noll. Jag kan säga att vi har bara träffat jättetrevliga, hundsympatiska mycket BRA veterinärer, men Kenszo har fått nog.  Sist vi skulle vaccinera var Kenszo så panikslagen att veterinären inte ens fick komma i närheten av honom. Jag är så glad över att vi har skaffat oss så bra rutiner för när jag ger hans allergispruta, så jag kunde bara säga vårt ”otäcka” kommando, sätta oss i lugn och ro på golvet och jag gav sprutan.

stryp

Det är också en del i detta med att ha allergisk hund. Hur mycket du än du försöker göra saker på ett så bra sätt som möjligt, så måste du ofta ofta göra saker som hunden formligen hatar. Kenszo hatar att bada, och vi är tvungna att schamponera honom minst 2 ggr i veckan för att hans klåda ska hålla sig i schack. Likaså att ge sprutor, mediciner  mm mm Allt detta upplever jag att det gör honom  lite avvaktande när jag ropar. Är det nåt nu?? Ska vi göra nåt kul eller är det nåt såntär tråkigt igen? Jag är trots detta jättenoga med att ha kommando på alla tråkiga händelser, så att han inte ska behöva gå och fundera på om nåt kanske ska hända, för om det är nåt som skapar stress så är det ovetskap om när något otäckt ska hända.

Men , allt som oftast,   så är han en väldigt sprallig livsglad liten skit som lever livets glad dagar ihop med sin älskade syster  🙂 Mycket mycket gladare än innan vi startade all allergi utredning , för nu mår han mycket bättre 🙂

DSC_0021

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s