Patella luxation

Vad är Patellaluxation? Patella är det latinska namnet för knäskål. Patellaluxation innebär att knäskålen (patella) hoppar ur led (luxerar) och kan förflyttas från sin normala position. Den ses framför allt hos dvärghundar, men finns även representerat hos andra raser. Knäskålen ska normalt ligga fast i en fåra på framsidan av lårbenet, där den hålls på plats av fårans kanter samt muskler och ledband. Det kan även orsakas av utplaning av knäskålens och/eller knäledens ledyta, utplaning av lårbenets rullkammar och/eller eftergift i knäledens ledband, ledkapsel och omkringliggande muskulatur.
De primära förändringarna kan även orsakas av felaktig vinkel mellan lårben och lårbenshals och/eller av onormal riktning på lårbensaxeln. Förändringarna i lårbenet kan i sin tur orsakas av felaktig mineral- eller hormonomsättning. Goda genetiska studier saknas, men det faktum att frekvensen varierar kraftigt mellan olika raser och mellan olika linjer är indikationer på att sjukdomen är ärftlig. Enkelt autosomal recessiv arvsgång har föreslagits men en vanligen accepterad uppfattning är att arvsgången är polygen.

Symtom Symtomen varierar från att hunden hoppar på tre ben i några steg till att den är ständigt halt, många hundar med patellaluxation är helt symptomfria, men felet kan ändå konstateras genom palpatorisk undersökning av knäleden. I gravare fall uppträder kronisk hälta och om knäskålen är permanent luxerad får hunden en typiskt knäande gång. Bägge benen kan vara drabbade. Hundar med patellaluxation drabbas lättare av korsbandsskador och utvecklar med tiden pålagringar i knäleden om de inte behandlas.

Diagnos Diagnos ställs genom att veterinär palperar (känner på) knäskålarna. Undersökningen skall vara gjord av veterinär med specialkompetens i hundens och kattens sjukdomar och på SKK’s 3-sidiga specialblankett som tillhandahålls av veterinär kliniken. Då brosket i knäleden är utnött blir det tillsist ben mot ben som gnids samman och detta är mycket smärtsamt för hunden. Vid en operation placeras patellan enligt olika metoder på rätt plats. Om operationen lyckas brukar de inte få några problem senare i livet.
Gradering enligt SKK:

Grad 0: Normal Grad 1: Patella ligger på plats men kan luxeras manuellt. Den återgår spontant till normalt läge.

Grad 2: Patella luxeras lätt manuellt eller spontant. Den är mestadels luxerad men kan responeras.

Grad 3: Patella är permanent luxerad och kan inte reponeras.

Källa:http://www.royal-tails.com/viktigt.htm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s